Monday, May 24, 2010

Superfoodia koirille / Superfood for dogs

Superfood for dogs

Olen tainnut mainita, että meillä koirat syövät paremmin kuin ihmiset. Viikonloppuna flunssan jälkitauteja uhmaten niitin satoa koirien superfoodiin. Aidan reunaan on pukannut nokkosia ja normaalisti säikkyisin niitä ja käskisin Panun teilata ne. Mutta nyt päätin rohkaista mieleni ja valmistaa koirille terveellisen aterian. Sen verran olen aihetta opiskellut, että nyt oli hyvä aika poimia ne, kun ne olivat sopivan nuoria eivätkä vielä kukkineet. Täytyy myöntää, että jonkun verran hirvitti, vaikka oli kumihanskat kädessä. Ja arvelutti, että voiko ne tosiaan syödä raakana, ilman keittämistä. Sen verran hyvin on oppinut pelkäämään nokkosen polttamia. Mutta pitkällinen googlettaminen vakuutti, että kyllä voi.

I might have mentioned that in our house the dogs eat better than the humans. So last weekend I harvested nettles for canine superfood. We have plenty of nettles growing next to the fence and normally I would be frigtened and ask Panu to butcher them. But this time I collected my nerves and decided to prepare a healthy meal for my babies. Although I must admit I was a bit afraid of the stings, even though I was wearing rubber gloves. And I was really suspicious if you really can eat them without heating them first, but Google reassured me it's true.

Superfood for dogs

Ja näin syntyi nokkossmoothie koirille... Huuhtelin nokkoset vedellä ja sitten monitoimikoneeseen. Itsekin piti maistaa, mutta vasta kun olin testannut sormella, ettei ne TODELLAKAAN enää polta :) Aika jännän makuista, mutta jotenkin tuntui suussakin nokkosmaiselta.

And this is how you make a nettle shake for dogs... First rinse them with water, and then off to the blender. I had to taste them myself - but not until I tried with my finger that they REALLY don't sting anymore. It tasted quite interesting, but still felt nettle-like in my mouth (not burning though).

Superfood for dogs

Jostain luin että nokkoset ovat parasta superfoodia, mitä Suomen luonnossa kasvaa. En kyllä itse ole millään lailla aiheeseen perehtynyt. Superruoka kuulostaa vain niin hauskalta - ja terveelliseltä. Varsinkin jos sitä kasvaa ilmaiseksi omalla takapihalla... (hehe) Ehkä pitää itsellekin alkaa tehdä nokkospirtelöitä. Mutta ensin pitäisi selvittää, mistä aineksista tulisi hyvä nokkospirtelö. Vinkkejä?

I read somewhere that nettles are the best superfood that grows in Finnish nature. Okay, I'm in no way an expert in superfoods, but I think it sounds funny, and healthy. Especially if it grows for free in our backyard (hehe). Maybe I should start making nettle shakes for us human family members too. But first I need to find out what to mix with them. Any tips?

25 comments:

Laura / K niin kuin koti said...

Oletpas aika koiranemäntä! Meidän koira-parka ei ole saanut moisia superherkkuja eläissään. Se suostuu syömään vain halpaa koiranruokaa ja juustoa ja lihaa.

Ja kuivaa ruisleipää se rouskuttaa nykyään. Se näki, kun naapurin ponia hemmoteltiin kävelyretkillä ruisleivallä ja alkoi kerjätä samaa herkkua itselleen. Ihmeen inhimillistä.

Mutta olen meinannut itselleni laittaa nokkosherkkuja, mutta niin vaan vierähti viikonloppu, että en ehtinyt nokkosia poimimaan. Täällä kaupungissa niitä ei taida syötäväksi olla.

Kummitustalon Stella said...

Strömsössä tehtiin viime viikonloppuna (ei siis eilen) nokkospirtelöä. Aika mauttoman näköistä kyllä oli. Itse olisin lisännyt siihen vielä jotain marjoja tai muuta. Jospas sitä itsekin ehtisi nokkosia poimimaan, ensin itselleni, sitten koiralle. Sitä olen vain miettinyt että riittääköhän kaupunkinokkosille pesu vai kerääkö kasvi jotain myrkkyjä itseensä maasta. Toisaalta kasvatan minä yrttejäkin samassa maassa ja ihan hyvillä mielin syön.

Jutta said...

Laura, meillä Mansikki syö ihan mitä vaan :D Olin ajatellut totuttaa nokkosiin sekoittamalla ne raakaan lihaan, mutta epähuomiossa laitoin ne vaan erikseen kuppiin. Mutta ei näyttänyt meidän ahmattia haittaavan, nuohosi koko kipon ihan perusteellisesti :)

Stella, pitääpä katsoa jos heidän nettisivuilla olisi ohjeet. Ei mekään missään maalla asuta, mutta pihasta syödään marjat ihan hyvillä mielin ja naapurilla on kasvimaa, niin ajattelin että eiköhän nokkosetkin mene :)

Tiivi said...

Minä laitoin nokkosta, kurkkua, mustikoita ja esim. hampunsiemeniä. Soijamaitoa ja osa vettä. Siinä se.

Tiia said...

Hihii, mun edesmennyt shettistamma katteli ja joskus pitkään kun me kerättiin laitumen vierestä nokkosia kuivumaan, tuli ite samaan pusikkoon ja rupesi ja syömään nokkosia :) Se kyllä maiskutteli siihen malliin et suuta tais poltella, raukka... :)

Mä olen kans nyt viime päivinä huokaillu aina nokkospöheikköjen keskellä et pitäis vaan jaksaa kerätä, mut pelkään et ne on kaikki ihan koiranpissassa ja että poltan itteni pahasti. Ehkä tänään vois ku on satanu paljon, jos vaikka kaik koiranpissa ois huuhtoutunu... ;)

Jutta said...

Kiitos vinkistä Tiivi!

Tiia, voi raukkaa, tuntui varmaan ikävältä... :/ Juu se polttelu pelotti minuakin, mutta ei se kumihanskojen läpi tuntunut yhtään. Ja pitkähihainen huppari oli myös päällä :)

Nonna said...

Mulla on kans ollut mielessä nokkosten ottaminen talteen. Naapurin Martta tosin neuvoi ryöppäämään ne. Olin tosiaan yllättynyt, miten paljon niissä on kaikkea enemmän esim. pinaattiin verrattuna.

Kyllä teitin koirat nyt sitten jaksavat!

Kerropa sitten, mitä teet itsellesi tästä superfoodista!

Hipsu said...

Minäkin kammoan nokkosenpolttamia, en tiedä uskaltaisinko poimia nokkosia edes kumihanskat kädessä, saati sitten syödä, miettien että eikö ne polta syödessä sisäelimiä...
heh :D, näin säikky minä olen.

Joiko koirat smoothieta?

Inka said...

Ihana olet, kyllä koiruuksien kelpaa :) Minä pistin nokkosia kasvamaan isoon astiaan pihalle, saadaan koko kesä sitten (toivottavasti) nauttia superfoodista.

Jutta said...

Nonna, kyllä nyt niin innostuin näistä pirtelövinkeitä, että sitä pitää ainakin testata. Ja voisihan nokkosta laittaa pinaatin tilalle lättyihin tai jonkun sortin muhennokseen/keittoon. Kun olin kauppahallissa töissä, tykkäsin tehdä paljon tuoreesta pinaatista, nyt voisi sitten kokeilla nokkosta.

Hipsu, voi apua, polttaa sisäelimissä... :D Tuosta tuli sellaista sosetta, lisäsin vain vähän vettä sekaan että paremmin muhjaantuu tehosekoittimessa. Mutta hyvin näytti maistuvan, vaikka en edes sekoittanut lihaan. Meidän koiruuksille maistuu melkein mikä vaan, syövät suunnilleen kaiken mitä eteen pistää, ettei toinen vain tule viemään ;)

Inka, mahtava idea, ei olisi tullut mieleenkään. Katselin tuossa uusinta Strömsöä ja huomasin, että meidän kukkapenkin vallannut kasvi on ilmeisesti vuohenputki, ja siitäkin saattaa tehdä ruokaa. Ehkä täytyy sitä testata seuraavaksi :)

Anonymous said...

Nokkosruoasta kirjoittaneet viime aikoina ainakin ihanat Via Liivia ja chocolatecircus. Tsekkaa!

Johanna

Pellon pientareella said...

Minä syön ja kerään nokkosia paljain käsin. Kun lehdestä vetää, ei (paljon) polta käsiä. Nokkosessa on mm. kalsiumia 3 x enemmän kuin maidossa eli se menee vaikka raparperin kanssa hyvin smoothieen, (ja yhtä paljon kaliumia). Tai ihan mitä vain sekaisin, vihreitä salaatteja, kurkkua, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, voikukan lehtiä, maitohorsman lehtiä, koivun lehtiä. Itse syö myös ihmeessä! Jossain sanotaan, että luonnon kasveja ei kannata huuhdella, koska niiden pinnallakin on paljon hyödyllisiä aineita. Kerätään tietty puhtaalta paikalta. Liikaa tai liian usein ei nokkosta tai koivuakaan kannata syödä eli vaihdellaa vihreitä.

http://www.fineli.fi/foodlist.php?lang=fi on hyvä paikka tsekata ravintoarvoja. Tässä nokkonen: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=334&lang=fi.

Jutta said...

Johanna, kiitos vinkistä! Liivialla olikin aivan ihana nokkoslättyohje.

Pellon pientareella, paljain käsin, kääääks! :) En tullut ajatelleeksikaan että sopisi raparperin kanssa. Niitä meillä kasvaa myös. Ja voikukkia, tottakai... Mutta voikukkia kohtaan minulla on ehkä liian suuri epäluulo. Koirillehan se olisi kans terveellistä, mutta Muru on allerginen voikukan siitepölylle, niin en uskalla varmuuden vuoksi lehtiäkään antaa.

Liivia said...

Piimä, mansikka ja nokkonen voisi toimia. Tai se raparperi, joka jo mainittiinkin.
Mutta voiko nokkosta oikeasti syödä ryöppäämättä? Mun kokkikirja väitti että siinä on liikaa nitraatteja ellei kiehauta, mutta en sitten kyllä tiedä onko tuo todellista faktaa.

Superruokaa nokkonen kyllä on, ainakin mussa virtasi supertehot kaikkina nokkosruokapäivinä:)

Pellon pientareella said...

Ei tarvitse ryöpätä, esim.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokkonen

Terveysvaikutukset

Toivo Rautavaaran mukaan nokkonen on kaikista luonnonvaraisista kasveistamme ruokakasvina tärkein, koska se kasvaa kaikkialla, se on hyvänmakuinen, helppokäyttöinen, siihen ei kyllästy, siinä ei ole sivumakuja, sen ensimmäinen sato on kerättävissä varhain keväällä, jolloin tuoreravinnon sato on niukin ja sen ravinto-arvo on suuri. Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaan samanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. Siinä on 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.).[3] Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Nokkosta ei tarvitse ryöpätä pinaatin tavoin. Nokkonen kannattaa kerätä aurinkoisella ilmalla vähätyppisestä maasta (eli ei kompostin tai vastaavan vierestä). Nokkonen puhdistaa verta, lisää virtsaneritystä (eli munuaisten toimintaa), vähentää anemiaa, laskee verenpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa, auttaa yliherkkyysreaktioissa ja poistaa raskasmetalleja.[4]
Parhaimmillaan nokkonen on 10-15 cm:n pituisena. Silloin sen voi käyttää sellaisenaan. Myöhemmin voi käyttää vain lehdet. Kannattaa hoitaa nokkospenkkiä, josta keruuta jatketaan sitä mukaa kuin versoja nousee. Omaan käyttöön versot pestään heti keruun jälkeen, syödään, kuivataan tai pakastetaan. Kauppaan aiottuja nokkosia ei saa pestä (Toivo Rautavaara, 1976).

Jenni said...

Huippua! Pitääpä vinkata kaverille, jolla on allerginen koira. Saattais tehdää hyvä tällainen annos...

Jutta said...

Ainakin Koiran luonnollinen ruokinta -kirjan mukaan nitraattitasot on alhaiset, jos kasvit kerää nuorina, ennen kukintaa ja aurinkoisen jakson jälkeen. Ja tosiaan ei typpipitoisesta maasta niin kuin kompostin tai lantalan vierestä. Kai se on niin, että mikä sopii koirilleni, sopii myös minulle ;)

Jenni, Muru on kans allerginen vaikka ja mille, mutta ajateltiin testata sopiiko nokkoset. Ja vähän muitakin aineksia (lähinnä vihreitä lehtikasveja) on listassa, yksitellen testataan.

Laura / K niin kuin koti said...

Se on hassua, miten toiset koirat syö mitä vaan ja toiset on kovin tarkkoja.

Kaverin koira nyhtää sipulitkin maasta ja meidän koira miettii pitkään, että kuuluuko kala sen ruokavalioon. Välillä kuuluu, välillä ei.

Jutta said...

Laura, sanoppa muuta. Minun jo edesmennyt koirani oli erittäin tarkka ruokavaliostaan. Murukin oli ennen tarkempi, mutta nyt kun on tullut "kilpailija", sekin syö paremmin, ettei toinen vain ehdi ensin :) Mutta molemmat kaivelevat pihalta multaa ja juuria ja laiduntavat heinää. En tiedä onko Mansikki oppinut Murua matkimalla, mutta hauskan näköistä :) Paitsi kun tekevät sitä kukkapenkissä.

Heidi said...

:D) Nyt on koiruudet saanu aimo annoksen superia :) Itse olen joskus syönyt nokkosmuhennosta ja oli mielestäni hyvää :)

Kummitustalon Stella said...

Pakko oli vielä palata ja heittää tämä linkki http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/5/18/reseptikoulu-pt-11-nokkospizza.html En osaa lisätä linkkiä tähän sillä lailla hienosti.

Jutta said...

Kiitos vinkistä, kyllä tuollakin pääsee perille :)

Jenna said...

Hei, utelisin vielä, pistitkö soseeseen nokkoset varsineen vai pelkät lehdet?

Jutta said...

Jenna, pistin varsineen, mutta keräsin vain noita nuoria 10-15cm korkeita.

Anonymous said...

moi syökö teillä koirat esim raaka ruokaa vaan pelkkää sitä mitä teet ruuaksi käytäkö ku nokkosista teet nii koko ajan kumihanskoja