Wednesday, June 23, 2010

Tavarat kiertoon Netcyclerissä

Last summer on the porch

Minulle on alkanut tulla monenlaisia yhteydenottoja blogiin liittyen. Monesti ne eivät ole ajankohtaisia tai blogin aihepiiriin liittyviä - en usko että ne välttämättä kiinnostaisivat teitä. Mutta kun Johanna Kajosaari laittoi minulle postia uudesta Netcycler-tavarankierrätyspalvelusta, innostuin heti. Netcyclerin avulla voi vaihtaa, lahjoittaa ja hankkia tavaroita myös ilmaiseksi.

Ehkä saatatte tietää, että rakastan nettishoppailua. Koluan huuto.nettiä ja Etsyä vähän turhankin usein. Shoppailen paljon myös kirppareilla ja pikkuhiljaa meille on alkanut tulla tavaraa ehkä vähän reilumman puoleisesti. Minusta se ei ole välttämättä huono asia. Jos on ostanut kierrätettyä, voi sen laittaa jatkossakin kiertoon. Jossain vaiheessa haaveilin jopa, että laittaisin pystyyn pienen kaupan. Fiksaisin kirpparilöytöjä ja myisin jossain vaiheessa eteenpäin. No, mies ei katsonut sitä niin suopealla silmällä. Ei tainnut uskoa, että raaskisin myydä mitään. Lisäksi minusta tuotteiden hinnoittelu kuulostaa kauhean vaikealta.

No niin, tulipas vuodatettua. Kaiken tämän pointti on siis se, että innostuin kun Johanna kertoi minulle Netcycleristä. Aloin heti skannaamaan kotia sillä silmällä, mikä lähtisi vaihtoon. Ainakin nuo kuistin tuolit voisivat...

Tomato and Basil

Ja tottakai kun sain tilaisuuden, piti haastatella Johannaa vähän lisää.

Mistä ajatus Netcycleriin lähti?

Netcycler lähti ajatuksesta, että käytetyn tavaran kiertämisen suurin este on sen hankkimisen vaivalloisuus, ja siksi käytetyn tavaran hankkimisesta pitää pystyä tekemään helpompaa. Miksei tavara voisi kirjaimellisesti kiertää? Tavaran vaihtaminen on todella hyvä vaihtoehto, koska silloin ei tarvita rahaa ja pääsee eroon ylimääräisestä tavarasta. Käytettynä saa usein laadukkaampaa kuin uutena, ja lisäksi käytetyn tavaran valitseminen on kaikin tavoin pienempi rasitus ympäristölle. Kahdenvälinen vaihto ei kuitenkaan kovinkaan usein onnistu, mutta jos muodostetaan vaihtorinkejä, nousee todennäköisyys huimasti. Tästä lähti sitten idea kehittymään ja se on jalostunut viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana eteenpäin.

Millaisia tavoitteita teillä on?

Palvelun päätavoite on lisätä olemassa olevan tavaran kiertoa ja siten vähentää uuden ostamista ja kulutuksesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Haluamme tehdä käytetyn tavaran hankkimisesta yhtä helppoa kuin uuden ostamisesta. Haluamme toimillamme tuottaa merkittävää hyötyä ympäristölle, ennen kaikkea osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja auttaa pienentämään ekologista jalanjälkeämme kestävälle tasolle.

Pelkät hyvät aikomukset eivät tietenkään riitä, vaan tavaroiden kierrättämisestä pitää saada mahdollisimman helppoa ja toimivaa: jos tarvitsee jotain, sen löytää ja saa helposti ja toisaalta jos haluaa päästä jostain eroon, sekin onnistuu helposti. Tavoitteenamme on tehdä tavaroiden kierrättämisestä niin helppoa ja mukavaa että kaikki haluavat osallistua, hekin joille kierrätys ja vastuullisuus eivät ole niin keskeisiä asioita.

Netcyclerissa on ammattimainen ja osaava tiimi joka kehittää palvelua eteenpäin. Monta juttua on vielä tulossa ja parannamme palvelua entistä helpommaksi ja toimivammaksi käyttää. Netcyclerilla on asiakaspalvelu joka neuvoo ja auttaa ongelmatilanteissa. Palvelu on vielä ”Beta-vaiheessa”, joka kertoo siitä, että kehitystyö käy kuumana ja että parannettavaa vielä riittää. Aktiivisimmat käyttäjät lähettävät meille palautetta ja ideoita joiden avulla voimme tehdä parannuksia. Palaute on todella arvokasta palvelun kehittämisen kannalta.

Kiitos Johanna!

This time only a short version in English. When Johanna Kajosaari from Netcycler, the new swap service for secondhand goods contacted me a while back I jumped from joy. You know I'm all for recycling and this is a service aiming to make exchanging goods even easier. Unfortunately at the moment it only works in Finland, but they have plans to expand to other countries as well, Germany being the first.

6 comments:

Tiina Konttila said...

Kuulostaapa mielenkiintoiselta, täytyy tutustua tarkemmin!

Olen käynyt katsomassa tuota kauriinpoika veistosta jo monta kertaa enkä vieläkään osaa oikein sanoa mikä siinä niin minua vaivaa/kiehtoo... Täytyy jatkaa mietiskelyä.

Onneksi on nuo tipukuvat, niistä saa puhtaasti söpön fiiliksen :)

Pellon pientareella said...

Minä rekisteröidyin tähän jokin aika sitten, mutta jotenkaan en innostunut. Käyttöliittymä tai käytettävyys oli jotenkin hankalaa, en heti ymmärtänyt enkä jaksanut paneutua systeemiin, tuntui liian monimutkaiselta. Siis se, että miten voin kierrättää tietyn tavaran tyypille A, ja saada sitä vastaan haluamani tavaran tyypiltä T. No, tämä oli ensivaikutelma (joka usein on se ratkaiseva). Toivottavasti ovat sen jälkeen kehittäneet systeemiä.

Minä mietin, että mikä tämän palvelun bisneslogiikka on? Millä ne tienaavat eli maksavat työntekijöiden palkan? Siellähän on tosi paljon työntekijöitä eli suunnitelmat taitavat olla isoja. Asiakaspalvelupuhelin on maksullinen, mutta muutenhan palvelu on ilmainen.

Tosi hienoa, että tällainen on tullut Suomeen! Palvelu näyttääkin muuttuneen aika lailla siitä kun sitä käytin, joten uskon, että käyttökin on nyt helpompaa.

Pellon pientareella said...

ps. edelliseen jatkoa. Koska olen niin pirun utelias ja tämä on omaa alaani (verkko, it) niin piti tietty soittaa Netcycleriin ja haastatella tuosta bisneslogiikasta :). Mukava tyyppi siellä kertoilikin asiasta. Yksi osa ansainnasta ovat vapaaehtoiset, käyttäjää hyödyttävät maksulliset lisäpalvelut, joista ensimmäinen on postipalvelu, joka tosin ei maksa käyttäjälle enempää kuin normaali postimaksu. Hieno homma siis!

Jutta said...

Sehän on tosiaan vasta beta-vaiheessa ja kehitetään, siitä vain palautetta antamaan! ;) Minusta palvelu on tosi hyvä idea ja toivon että ihmiset innostuvat siitä, koska mitä enemmän siellä on käyttäjiä niin sitä paremmin vaihtaminen onnistuu.

No niin, juuri olin vastaamassa kun laitoitkin toisen kommentin :) Eli peruskäyttö on ilmaista, mutta maksullisilla lisäpalveluilla rahoittavat.

Jutta said...

Pilvitarha, ehkä se on tosiaan söpöys ja häiritsevyys yhdistettynä samaan teokseen, mikä Kauriinpojassa ihastuttaa ja häiritsee. Näin minulle on ainakin taidekursseilla opetettu, että vastakohdat ja ristiriidat kiehtoo :)

Ms. O said...

I really like the weighing machine in the first picture! Was it taken in your own house?