Thursday, July 15, 2010

Kasvioppia / Gardening lessons

Creeping bellflower (Campanula rapunculoides)

Vuohenkello * Creeping bellflower * Campanula rapunculoides


Pikkuhiljaa alan tunnistaa pihalla kasvavia kasveja. Kun olen kitkenyt vuohenputkea, sen alta on alkanut paljastua kaikenlaista muuta. Yksi niistä on tämä vuohenkello. Kiitos muuten tunnistusavusta! Se on yhtä mahdoton tuhottava kuin vuohenputki, ellei pahempikin. Sitä kasvaa jo monessa paikkaa meidän pihalla ja juuret menee aivan siksakkia mullan alla. Se on kuitenkin sen verran sievä, että saa jäädä. Pitää vain valvoa ettei jätä muita kukkia jalkoihinsa.

I'm learning the names of the plants in our backyard little by little. As I've weeded the goutweed, new flowers have started to surface. One of them is this creeping bellflower. Although I'm not sure it's any better than goutweed. At least it's as impossible to get rid of. It's got roots zig-zagging all over the place. But it's so pretty I've decided to let it stay. Let's just hope it doesn't smother all the others.

Big Betony (Stachys grandiflora)

Jalopähkämö * Big Betony * Stachys grandiflora


Clustered Bellflower (Campanula glomerata)

Peurankello * Clustered Bellflower * Campanula glomerata


Tämä taitaa olla vuohenkellon kiltimpi pikkuserkku. Mistähän muuten johtuu, että kaikki kasvit, joiden nimessä on 'vuohi' ovat ihan kauheita leviämään. Meidän pihalla on vuohenkello, vuohenputki ja kevätvuohenjuuri. Kaikki hirveitä rellestäjiä.

I believe this is the nicer cousin of creeping bellflower, the clustered bellflower. At least there's much less of them.

Bleeding-heart (Dicentra formosa)

Pikkusydän * Bleeding-heart * Dicentra formosa


Columbine (Aquilegia)

Akileija * Columbine * Aquilegia


Akileijat saavat minun puolestani levitä ihan minne haluavat. Aika hyvin ne yrittävätkin. Pieniä alkuja on joka puolella. Toivottavasti pärjäävät ja alkavat kukkia.

The aquilegias are welcome to spread where ever they wish. They seem to be doing an effort to do just that. There are little beginnings everywhere. I hope they succeed and blossom next year.

Clover (Trifolium)

Apila * Clover * Trifolium


Jonkun mielestä apilatkin on rikkaruohoja, mutta minä tykkään.

Some say that clovers are weeds but I like them!

11 comments:

Tiia said...

Tutun näkösiä "rikkaruohoja" teilläkin.

Jen said...

All these lovely flowers - I wish I had a garden!

Hipsu said...

Minäkin tykkään apiloista :)

Georgianna said...

Oh, Jutta, I am in love with your photos on this post! You made each of these simple plants look like delicate treasures. Great that you are learning all the names, too. Have a lovely weekend in the garden! xo – g

outi said...

Voi kun ihana postaus. En minä tuohon vuohi-asiaan osaa sanoa. Tuli vaan sananalasku mieleen. Jos jotain on tosi paljon, sanotaan "että vaikka vuohet söis". :D

Elina said...

Ihania kuvia, pisti oikein hymyilemään :)

Laura / K niin kuin koti said...

Vuohet on kovia menemään ja itsepäisiä, kuin mitkä. Nuo kasvit lienevät olevan samaa sorttia.

Meillä sekä isä että Mummi vaativat, että valkoapilat pitaa ruohonleikkurilla kiertää. Olen totellut!

Minttu said...

Meillä päin pikkusydäntä sanotaan särkyneeksi sydämeksi. Useinhan näillä on moni kansankielisiä nimiä.

Rikkaruohokasvit on minustakin kauniita. Aina harmittelen, kun maanteiden varsista niitetään lupiinit ja maitohorsmat pois. Kuka sen määrittelee mikä kasvi on arvokas ja mikä roskaa? Oikeastaan aika hassua.

Jomi said...

Hei! Olen jo kauan lukenut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti ja rakastan ottamiasi kuvia. :)

Minua kiinnostaisi mitä kameraa käytät ja miten kuvista tulee noin kauniita? Olisin kuvaamisesta itsekin kiinnostunut mutta välineistö ja teoriatiedot ovat asiasta vähän hukassa...

Kuulemiin!

Jutta said...

nameless... ihanasti sanottu, kiitos paljon! :) Kamerani on Nikon d300s runko ja siihen pari objektiivia. Kuvaan melko paljon mahdollisimman suurella aukolla (f-luku 2 tai pienempi). Sillä lailla saan yhden kohdan tarkaksi ja lopusta blurria. Jonkun verran käsittelen kuvia photoshopissa, lähinnä säädän valoisuutta ja jonkun verran värejä. Kuvanrajauksen yritän tehdä kuvaushetkellä, kuvaan ihan hirveän määrän ruutuja yhdestä kohteesta ja valitsen nistä parhaan/sopivimman.

Opetteluahan tämä vielä on, en ole mikään ammattivalokuvaaja :) Netissä on paljon tutoriaaleja erilaisiin kuvaustilanteisiin ja aika paljon voi oppia esim. Flickriä selaamalla ja lukemalla keskusteluja.

nameless... said...

Kiitos paljon vastauksesta! :)