Tuesday, May 25, 2010

Operaatio homeenpoisto / Operation anti-mould

Kitchen cabinet

Viime kesänä raahasimme tämän astiakaapin Panun äitin luota meille. Alaosa oli hyvässä kunnossa, sillä se oli ollut paremmassa suojassa, mutta yläosa oli melko säänpieksämä. Lähempi tarkastelu osoitti, että sisäpuolen lateksimaalin pinnassa oli tummia läikkiä. Kovin hometta muistuttavia. No tietenkään ei voitu ottaa käyttöön homeista kaappia, vaan homeen rippeet oli poistettava. Projekti on kestänyt melkein vuoden (köhköh) mutta nyt aletaan olla voiton puolella. Enää puuttuu ikkunoista lasit. Ja ehkä noita valkoisia maaliläikkiä turkoosissa voisi hieman peitellä.

Last summer we dragged home this kitchen cabinet from Panu's mom's place. It was in pieces, it had been stored in a barn. The bottom part was quite ok, but the upper part needed a lot of love. Pieces were missing and we inspected dark spots on the white latex paint. So an anti-mould operation was in order.

Fixing the kitchen cabinet

Ekaksi rapsuteltiin vanhat maalit pois. Ne olivat aika tiukassa, välillä oli kuumailmapistooli apuna. Vitsit kun en muista, keneltä saatiin aivan loistava vinkki, tuota perusskraappaa (kuvassa) paljon parempi raaputustyökalu oli sikli. Niitä saa rautakaupasta tosi halvalla, kaposemmat 0,50e ja leveämmätkin parin euron luokkaa.

First we scraped off the old paint. It hung on pretty tight, so we used an air-heater. Much better than that normal scraper (in the photo) was a scraping iron, that at least here you can buy from a hardware store for almost nothing.

Fixing the kitchen cabinet

Kun maalit oli poistettu, kaappi kuurattiin yltä päältä kloriitilla. Sen jälkeen laitoimme siihen vielä Uula-homeenestoainetta. En tiedä, menikö se jo vähän liiallisuuksiin, homeenestoaine on tarkoitettu ulkoseinille. Mutta olen vähän hysteerinen näiden homeasioiden kanssa, minusta parempi huolehtia vähän liikaa kuin liian vähän.

When the paint was removed, we washed the whole cabinet with chlorite. After that we used Uula Anti-mould agent. That might have been exaggerating it a bit, it's meant for outdoor surfaces. But I think it's better to be too cautious with mould than not enough.

Ultima Thule

Tarkoitus oli maalata sisus valkoisella pellavaöljymaalilla, mutta maalasimmekin vain Uula-Sisäpohjamaalilla. Siinä oli niin mukavan matta pinta ja se jäi vähän läpikuultavaksi. Ja voihan siihen myöhemmin maalata kerroksen pellavaöljymaalia, jos siltä tuntuu.

We meant to paint the insides with white linseed oil paint, but the primer made the surface look so nice and matte and slightly translucent, that we left it like that. If we change our minds, it's always possible to paint it over, right?

18 comments:

Juliette said...

wow, a lot of work - but it totally paid off; it looks great!

Tiina said...

onpa kaunis, voikun mäkin löytäisin tommosen ihanan vanhan vitriinin!

Vekarus said...

Kaunis kaappi!

Minä olen myös hysteerinen homeen kanssa, vieläkin huolestuttaa ne vanhan mökin huonekalut, vaikka kaikki käsittelin aineilla.

Georgianna said...

Terrific project, Jutta – I love how it turned out! And, yes, it can always be painted again. Have a great week. :) – g

RuusuLiisa said...

Voi kuinka kaunis kaappi! Onni omistaa anoppi joka luopuu kaikesta ihanasta - pojastaan, kaapistaan, astioistaan..you name it ;)

Jutta said...

Juu, oikein sopiva anoppi on osunut kohdalle :D

*itKuPiLLi* said...

Tosi kaunis kaappi, toi vanha turkoosi on niin ihana vari.

Laura / K niin kuin koti said...

Hieno! Tuo väri (minusta vihreä) on niin tunnelmallinen. Ja omput kaapissa hauskat.

Sanna-Mari said...

Sulonen kaappi. Lasien tilallehan vois laittaa kanaverkkookin...itte varmaan päätyisin siihen, en kuitenkaan sais laseja ihan heti hommattua :P :D

Parolan asema said...

On todella kaunis kaappi, ehdottomasti vaivan väärtti, tuo alkuperäinen turkoosi on kanssa niin herkku sävy! Itse olen tökötellyt tuota Into-täysin himmeää huonekaluihinkin kun sen supermatta-fiilis on niin mieleen, mutta tuohan on hyvä pohjustus, tai pysyvä ratkaisu, toimii taatusti :)

Lana {lanalou style} said...

It looks stunning! Love it!

Kaylovesvintage said...

oooh , looks wonderful
and I love the glass

Inka said...

Mahtava kaappi ja mahtava lopputulos! Tuo turkoosi on kertakaikkisen ihana. Ja hieno idea käyttää pohjamaalia sisäpinnassa, se kun on niin helppo vaikka maalata uudestaan jos pinta joskus vähän kärsisikin :)

Pellon pientareella said...

Ihana kaappi. Mä olen hysteerinen myös myrkyistä, en ylipäätään haluaisi laittaa homeenestoa mihinkään, en ainakaan sisään. Toivottavasti se on turvallista hengittää? Ei kai home elä, jos sen poistaa ja pesee ja alusta on kuiva? Kovan työn teitte ja kannatti!

Jutta said...

Kiitos kaikille kommenteista!

Parolan asema, olen itsekin miettinyt voisiko Intoa käyttää huonekalujen maalaamiseen, kun meillä on noita jämäpurkkeja. Onko se kestänyt hyvin käytössä?

sanna, niin kai se on makuasia. Minusta nuo vanhat on paljon parempia ;D

Pellon pientareella, ainakin Uulan mukaan se on turvallinen. Lainaus Uulan sivuilta: "UULA-homeenestoaineessa liuottimena toimii vesi. Tästä syystä tuotteesta ei synny liuotinhöyryjä eikä käyttö vaadi hengityssuojainta."

Jutta said...

Thank you for your comments, sweet friends! :)

sodapop DESIGN said...

wow, it really looks fantastic. Great work. When your new kitchen is ready, I'll come over for a cup of tea ;)

Jutta said...

Caro, welcome! :D